200 Yıllık Altın-Gümüş Oranı

Altın ve Gümüş Antik Roma günlerinden beri Altın-Gümüş oranı ölçüldüğü için, binlerce yıldır Kıymetli Metaller olmuştur.
Altın-Gümüş Oranının 200 Yıllık Tablosu
Altın ve Gümüş Antik Roma günlerinden beri Altın-Gümüş oranı ölçüldüğü için, binlerce yıldır Kıymetli Metaller olmuştur.
Tarihsel olarak Altın ve Gümüş arasındaki oran, madeni paraların uygun değere sahip olmasını sağlamada önemli bir rol oynadı ve bugün Kıymetli Metal yatırımcıları için önemli bir teknik ölçüm olmaya devam ediyor.
Bu grafik, Altın-Gümüş oranının 200 yıllık grafiğini çizerek zirvelerini ve tabanlarını şekillendiren önemli tarihi olayları çiziyor.
Altın-Gümüş Oranı Nedir ?
Altın-Gümüş oranı, tek bir Ons Altına eşdeğer Gümüş Ons miktarını temsil eder ve iki Kıymetli Metalden birinin özellikle düşük veya aşırı değerli olup olmadığını görmemizi sağlar.
Şu anda oran, bir Ons Altına eşdeğer yaklaşık 76 Ons Gümüşte bulunuyor. Bu oranın COVID-19 salgını sırasında 123,3'lük yeni zirvelere yükseldi.
Altın öncelikle bir enflasyon ve resesyon koruması olarak görülse de, Gümüş aynı zamanda endüstriyel bir Kıymetli Metal ve varlıktır. İkisi arasındaki oran, endüstriyel metal talebinin artmakta olup olmadığını veya bir ekonomik yavaşlama veya resesyon baş gösterdiğini ortaya çıkarabilir.
Altın-Gümüş Oranının Tarihçesi
Altın-Gümüş oranının serbestçe dalgalanmasına izin verilmeden çok önce, bu iki Kıymetli Metal arasındaki oran, para birimlerinin ve madeni paraların değerini kontrol etmek için imparatorluklar ve hükümetler tarafından belirlendi.
Altın-Gümüş oranının kaydedilen en eski örneği, eski Mısır'ın ilk kralı Menes'in 2,5:1 oranını belirlediği MÖ. 3.200 yılına kadar uzanır. O zamandan beri, imparatorluklar ve hükümetler iki Kıymetli Metal için üretimin kıtlığına ve zorluğuna daha aşina hale geldikçe, oran sadece Altının değerinin arttığını gördü.
Altın ve Gümüşün Kadim Başlangıçları
Antik Roma, MÖ. 210'da 8:1'den başlayarak Altın-Gümüş oranını belirleyen en eski antik uygarlıklardan biriydi. On yıllar boyunca, Roma'nın fetihlerinden kaynaklanan değişen Altın ve Gümüş girişleri, oranın her bir Ons Altın için 8-12 ons gümüş arasında dalgalanmasına neden oldu.
46'ya gelindiğinde, Julius Caesar, imparator Augustus'un altında 11,75:1’e çarpmadan kısa bir süre önce, 11,5:1’lik standart bir Altın-Gümüş oranı kurmuştu.
Yüzyıllar geçtikçe, dünyadaki oranlar her bir Ons Altın için 6-12 Ons Gümüş arasında dalgalandı, bir çok Orta Doğu ve Asya imparatorluğu ve ulusu genellikle Gümüşe Batılı emsallerinden daha fazla değer veriyor, bu nedenle daha düşük bir orana sahipti.
Sabit Oranın Yükselişi
18. yüzyılda, Altın-Gümüş oranı, 15:1 olarak belirleyen ABD hükümetinin 1792 Madeni Para Yasası tarafından yeniden tanımlanıyordu. Bu yasa, madeni paraların değerlerini metalik bileşimleri ve ağırlıkları ile tanımlayan ABD madeni paralarının temeliydi.
Aynı dönemde Fransa 15,5: 1 oranını yürürlüğe koymuştu, ancak bu sabit oranların hiçbiri uzun sürmedi. Sanayi Devriminin büyümesi ve iki dünya savaşının oynaklığı, para birimleri, Altın ve Gümüşte büyük dalgalanmalara neden oldu. 20. Yüzyıla gelindiğinde, oran şimdiden 40:1 civarında en yüksek seviyelere ulaşmıştı ve II. Dünya Savaşı'nın başlaması oranı yaklaşık 100:1'e daha da yükseltti.
Son zamanlarda 2020'de, pandemi korkuları yatırımcıların güvenli liman varlığı olarak Altına yığıldığını gördüğünden, oran 123:1'den fazla yeni zirveler belirledi. Altın-Gümüş oranı o zamandan beri yaklaşık 80:1'e düşerken, kontrolden çıkan enflasyon ve olası bir resesyon Altını yeniden gündeme getirdi ve muhtemelen bu tarihi orana daha fazla oynaklık getirdi.
Soru ve görüşleriniz için lütfen bize ve danışmanlarımıza ulaşın, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.