Tonlarca Altın Çin’e Gidiyor
Nisan ayında Çin, İsviçre’den 36 ton altın daha aldı. Yıl başından bu yana bu güzergâhta toplam 240 ton altın teslim edildi.
Çin’e Altın
Geçen ay da Avrupa’dan çok sayıda fiziksel altın tonlarca miktarda Uzak Doğu’ya gitti. Bu durumu İsviçre’nin güncel dış ticaret verileri belgeliyor. En büyük alıcı: Bir kez daha Çin. İsviçre Gümrük İdaresi, Nisan ayında bu güzergâhta 36,5 ton altın transfer edildiğini bildirdi. Böylece Çin, yıl başından bu yana İsviçre’den 240 ton altın aldı – yani aylık ortalama 60 ton. Ancak bu, son teslimat miktarının biraz daha düşük olduğu anlamına da geliyor. Çünkü Mart ayında 71 ton, Ocak ayında ise neredeyse 78 tondu.
Altın Devi İsviçre
Arka plan: İsviçre rafinerileri, dünyada talep edilen ince altının üçte ikisine kadarını karşılıyor. Bu da, rakamların uluslararası altın talebi ve fiziksel altının dünya çapında dağılımı hakkında nispeten zamanında bilgi verdiği anlamına geliyor.
Nisan ayında, dünyaya toplam 123,59 ton (8 milyar CHF, yaklaşık 8,16 milyar Euro değerinde) altın teslim edildi. Bunlardan 24,5 tonu Hindistan’a, yaklaşık 9,5 tonu ise Fransa’ya gitti. Almanya’ya yapılan teslimat ise sadece bir ton ile nispeten sınırlı kaldı.
İsviçre’ye Altın
Bu durum, hâlâ yüksek ikincil malzeme akışından kaynaklanıyor. Bu da Almanya’dan İsviçre’ye yüksek altın teslimatları olarak kendini gösteriyor. Nisan ayında bu miktar 10 tondu. Bu, değer olarak (624 milyon CHF ile) son olarak en büyük altın tedarikçileri listesinde dördüncü sırayı almaya yetti. İlk sırada Birleşik Arap Emirlikleri (15,9 ton), ardından ABD (12,6 ton) ve Özbekistan (yaklaşık 10 ton) yer aldı.
Ayrıca Peru, Arjantin ve Şili de madencilik üretiminden elde edilen işlenmemiş altını büyük miktarlarda teslim etti. Daha fazla bilgi aşağıdaki tablolarda mevcuttur.
Toplam Teslim Miktarları
İsviçre’nin toplam altın ithalatı Nisan ayında 153,13 ton (6,6 milyar CHF, yaklaşık 67, Milyar Euro değerinde) olarak gerçekleşti. Bu, bir önceki aya göre hacimde yüzde 27’lik bir düşüş anlamına geliyor. Buna karşılık, taşınan değer bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında azaldı.
Bir önceki aya göre toplam altın ihracatı yüzde 8,5 oranında geriledi, ancak bir önceki yıla göre yüzde 22 arttı.
Not: Yukarıda bahsedilen metal, İsviçre Gümrük İdaresi’ne göre “altın, platin kaplı altın dâhil, ham formda, parasal amaçlar dışında (toz hariç)” olarak sınıflandırılmaktadır.